6-6-6 is leuke trouwdatum, maar ook nummer van de antichrist

Sommige vrouwen willen per se vandaag bevallen, anderen ab-so-luut niet. Hetzelfde geldt voor huwelijksfeesten en verjaardagspartijen. Voor de meesten onder ons heeft 6 juni 2006 geen enkele betekenis, maar sommigen vinden 6-6-6 te aardig om zomaar te laten voorbijgaan. Diep- gelovigen vrezen dan weer acties van de duivel, want 666 is in de Bijbel het nummer van het Beest.

Gisteren was het nog Pinkstermaandag, maar vandaag is de duivel aan het feest, al liggen wij nuchtere Vlamingen daar niet erg wakker van. In andere landen worden ze er helemaal gek van. In Nederland wordt er vandaag massaal getrouwd, wat een positieve benadering is van 6 juni 2006.

Britse media maken echter melding van vrouwen die er alles aan doen om niet vandaag te bevallen. Ze willen namelijk geen duivelskind (zoals Damien uit de film The Omen , waarvan de remake niet toevallig vandaag in première gaat in de bioscopen) en drongen de voorbije dagen aan op een keizersnede om het kind vroeger ter wereld te laten komen.

,,Zoiets is bij ons uitgesloten'', zegt Christophe Blockeel, gynaecoloog aan het AZ VUB in Jette. ,,Niemand heeft er bij ons trouwens naar gevraagd. Integendeel: één aanstaande moeder vertelde de vroedvrouw dat ze graag op 6 juni zou bevallen. 6 juni 2006 vond ze gewoon een mooie datum, net zoals zoveel mensen 5 mei van vorig jaar interessant vonden. De meesten vinden een vrijdag de dertiende veel enger.''

Twee hoorns

6 juni 2006 laat zich na eliminatie van de nullen lezen als 666. Dat getal is volgens het Bijbelboek Openbaring 13 (vers 18) het getal van het Beest, de belichaming van de antichrist. In de bijbelvers wordt verteld over een beest met twee horens dat spreekt als een draak. Het hoofdstukje wordt besloten met de woorden: ,,Hier is wijsheid voor nodig. Wie verstandig is, kan erachter komen wat het nummer van het beest is. Het is het nummer van een mens, namelijk 666.''

Al tweeduizend jaar breken schrijvers en geleerden zich het hoofd over wie de evangelist Johannes met 666 bedoelde tijdens zijn visioenen op het eiland Patmos. Het feit dat een persoon met een getal wordt aangeduid is niet zo vreemd, want de Hebreeuwen en Grieken gebruikten hun alfabet niet alleen om te schrijven, maar ook om getallen te noteren. Daardoor kon elk getal als een woord worden gelezen en omgekeerd.

Voortredenerend wordt aangenomen dat de duivel vandaag ook aan het feest is, want het is de zesde dag van de zesde maand van het jaar zes. Om een tegenwicht te bieden aan de kwade krachten van de duisternis zijn minstens tweeduizend Nederlandse christenen al van gisteren 18 uur (dit omdat volgens de joodse telling de nieuwe dag op dat tijdstip begint!) aan het bidden geslagen. Het Beest zou zich manifesteren in een terroristische aanslag, een grote natuurramp of een ander soort rampspoed.

Duivelse Reagan

Het bijgeloof rond 666 is vaak bijzonder groot. Bij de invoering van de nieuwe identiteitskaarten in 1986 in Griekenland zijn duizenden Grieken gaan protesteren omdat hun kaart met 666 begon. De voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan heeft ook iets met de duivel. Voluit heet hij Ronald Wilson Reagan. Drie namen van zes letters kunnen geen toeval zijn. En weet je waar Reagan naartoe verhuisde na zijn presidentschap? Naar St.-Cloud Drive 666! Reagan regelde het achteraf wel dat zijn huisnummer 668 werd.

Maar geen paniek. De kans dat vandaag de antichrist neerdaalt, is eigenlijk onbestaande, alleen al omdat volgens de originele kalenders het niet eens 6 juni 2006 is. Wie of wat is de duivel? Het internet? Het wereldwijde web www, volgens autoritaire regimes absoluut 'des duivels' laat zich in het Hebreeuws vertalen tot drie keer zes. Maar dat is volgens de elementaire wiskunde gewoon achttien. Maak er een fijne dag van!

Advertenties