Iran heeft de overhandiging van het laatste internationale voorstel bevestigd met betrekking tot het controversiële atoomprogramma van het land. "Ja, we hebben het voorstel ontvangen. We zullen elk item grondig bestuderen en dan antwoorden", zei de Iraanse toponderhandelaar voor de nucleaire ambities van Teheran, Ali Larijani, na zijn ontmoeting met Javier Solana, de Hoog Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie.

"De gesprekken met Solana waren positief en ook de voorstellen bevatten positieve maar ook dubbelzinnige elementen", aldus Larijani. "Op dit moment moeten we alle stappen doordacht nemen, maar we vinden het positief dat de Europeanen voor onderhandelingen hebben gekozen om dit probleem op te lossen", zei Larijani, die ook secretaris is van de nationale veiligheidsraad.Larijani hoopt dat ze na de evaluatie van het voorstel verder kunnen bouwen op het diplomatieke kanaal om samen met de Europese Unie een "gematigde en rationele beslissing te nemen". Volgens Solana is de EU enthousiast om de relatie met Iran voort te zetten op basis van wederzijds vertrouwen.

De Europese functionaris heeft dinsdag ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manuchehr Mottaki, ontmoet om de laatste voorstellen te bespreken. Solana zei dat de gesprekken met zowel Larijani als Mottaki positief waren en dat het nu wachten is op een reactie van Teheran.

Eerder op de dag had Solana formeel het jongste internationaal voorstel overgemaakt met betrekking tot het Iraans atoomprogramma. Dit voorstel is de vrucht van overleg tussen Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS, China en Duitsland. Het voorstel bevat zowel bonussen als mogelijke sancties indien Iran kiest om niet in te gaan op de eisen van de internationale gemeenschap.

Na zijn ontmoetingen met de Iraanse vertegenwoordigers, reist Solana door naar Duitsland waar gesprekken met bondskanselier Angela Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier op het programma staan.
(Belga 16:36)

Advertenties