BRUSSEL – Tien mensen zonder papieren, de helft van Marokkaanse origine en de andere helft afkomstig uit Ecuador, bezetten vanaf donderdag een deel van de Sint-Bernarduskerk in Sint-Gillis. Dat hebben de Unie van Mensen zonder Papieren en enkele vertegenwoordigers van de kerk laten weten. Momenteel wordt in België bijna een veertigtal ruimtes bezet door mensen zonder papieren die op die manier een regularisatie willen verkrijgen.

,,Het gaat hier niet om een bijkomende bezetting in afwachting dat de zaken evolueren. We hebben beslist om een artistiek comité op poten te zetten om de artistieke bagage waarmee we naar België kwamen, te tonen’’, zegt Abdelzak Ziani, die fungeert als woordvoerder van de mensen zonder papieren in de Sint-Bernarduskerk. ,,We willen het vage beeld dat aan de mensen zonder papieren kleeft en dat bij de Belgische bevolking angst oproept, veranderen.’’

Ook Christian Wynants, de priester van de Sint-Bernarduskerk, was op de bijeenkomst aanwezig. Hij is ook priester van de kerk van Parvis in Sint-Gillis waar de asielzoekers eerder zonder geweld werden verdreven. ,,Die kerk is niet geschikt voor het opvangen van mensen zonder papieren omdat ze heel wat bezoekers over de vloer krijgt en omwille van de veiligheid en de hygiëne’’, aldus Wynants.

Advertenties