Veertien Europese landen hebben met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA samengewerkt bij illegale vluchten met terreurverdachten. België is daar niet bij. Dat blijkt uit het rapport dat de Zwitserse parlementariër Dick Marty in opdracht van de Raad van Europa heeft opgesteld en dat vandaag wordt gepubliceerd. De BBC en de Britse krant The Guardian hadden dinsdag al inzage in delen van dat rapport.

Martelen
Spanje, Turkije, Duitsland en Cyprus worden genoemd als "vooruitgeschoven posten" in het gevangenentransport, terwijl Ierland, Griekenland en Groot-Brittannië de tussenstops voor de CIA-vluchten verzorgden. Londen wordt er voorts van beschuldigd informatie over Britse onderdanen te hebben doorgespeeld aan de Amerikaanse geheime dienst. Die gegevens zouden tijdens het martelen van een terreurverdachte gebruikt zijn.

Twee CIA-gevangenissen
Italië, Zweden, Bosnië en Macedonië accepteerden volgens The Guardian dat de CIA terreurverdachten van hun grondgebied meenam. Verder staat in het rapport dat er sterke aanwijzingen zijn dat Polen en Roemenië de CIA hebben toegestaan geheime gevangenissen op hun grondgebied te openen. De twee landen hebben dit steeds ten stelligste ontkend.

Advertenties