China heeft toegang tot google;com in de meeste provincies van het land geblokeerd. Op de site staat de internationale en ongecensureerde versie van de zoekmachine google…

Google heeft ook een speciale Chinese zoekmachine op google.cn, maar die zoekresultaten zijn gecensureerd. Informatie over "gevoelige thema's", zoals mensenrechten of de Dalai Lama, vindt de zoekmachine niet.

 

(foto Belga)

Google stemde zelf in met de censuur van de Chinese overheid. Met meer dan honderd miljoen internetgebruikers is China een belangrijke markt.

Om die potentiële klanten niet te verliezen aan de concurrentie, stond Google de censuur toe. De zoekmachines van Yahoo en MSN hadden dat al eerder gedaan.

Er bestaan computerprogramma's die de censuur omzeilen, maar ook die heeft de overheid geneutraliseerd. De softwareprogrammeurs werken aan nieuwe versies van hun producten.

De reden waarom China net nu google.com van het internet haalt, kan te maken hebben met de verjaardag van het bloedbad op het Tian'anmenplein. Daar werd op 4 juni '89 een studentenopstand neergeslagen.

Mogelijk wil de Chinese overheid voorkomen dat

Advertenties