De Somalische islamitische stammen hebben elke band met het terrorisme ontkend in een open brief aan het diplomatieke korps in Nairobi. De brief werd ondertekend door de leider van de elf stammen van Mogadishu sjeik Sharif Sheikh Ahmed.

Religieus
'Wij delen niet de doelen en de methodes van groepen die het terrorisme steunen', verklaarden de stammen.De beweging is religieus en niet van politieke aard. De gewapende arm is alleen gevormd om te strijden tegen de onveiligheid in de stad, zo is te lezen in de open brief.

Maandag namen de milities van de islamitische stammen de controle over de Somalische hoofdstad in handen, na bijna vier maanden van gevechten tegen de coalitie van l'ARPCT die gesteund werd door de VS. De stammen worden door westerse inlichtingendiensten ervan verdacht banden te hebben met al-Qaïda, maar de brief ontkent dus die beschuldigingen.

Vrede
'We willen de VS informeren dat ons enig doel de vrede en de orde in Mogadishu is', aldus Sharif Sheikh Ahmed. 'Als we daarin slagen, zal het makkelijk zijn om uit te breiden naar heel Somalië.'.

Advertenties