Wie vermist is, kan binnenkort na zeven jaar officieel dood worden verklaard. Dat is beslist in de kamercommissie Justitie. Nu is de termijn nog 35 jaar en daardoor kunnen bijvoorbeeld erfenissen niet worden geregeld….  

  

(foto PhotoNews)

Als iemand bijvoorbeeld na een grote ramp vermist blijft, kan de familie voortaan naar de rechter stappen.

Die kan een voorlopige bewindvoerder aanduiden om de goederen van de vermiste te beheren. Na vijf jaar kan de vermiste dan dood worden verklaard.

Als iemand vermist blijft zonder dat er naar de rechter wordt gestapt, wordt de betrokkene uiterlijk na zeven jaar dood verklaard.

"De erfgenamen kunnen nadat imand zeven jaar vermist is, overstappen naar een situatie die dezelfde juridische gevolgen heeft alsof iemand dood is", legt Fons Borginon uit.

Als de vermiste na zeven jaar toch weer opduikt, kan die zijn rechten opnieuw laten gelden. Wel moet die dan de staat waarin zijn goederen zich bevinden, aanvaarden.

Verouderde wetgeving 

Toen het ernaar uit zag dat na de ramp een tiental landgenoten vermist zou blijven, wilde de Belgische regering een oplossing uitwerken voor de getroffen families.

Dat is ook gebeurd voor de familie van de verongelukte mijnwerkers bij de ramp in Marcinelle in 1956. De lichamen van enkele kompels zijn nooit teruggevonden.

Nu is uiteindelijk beslist om de verouderde wetgeving, die deels nog dateert uit de tijd van Napoleon, compleet te herzien.

Advertenties