De Jordaanse terrorist Abu Musab Al-Zarqawi is gisteren tijdens een Amerikaanse luchtaanval om het leven gekomen. Zijn dood betekent niet het einde van het geweld in Irak: gisteren stierven alleen al in Bagdad 31 burgers bij aanslagen.Abu Musab Al-Zarqawi was de meest gezochte man in Irak. Als baas van Al Qaida in het land leidde hij een bloedige campagne van zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen. Nog geen week geleden fulmineerde Al-Zarqawi nog in een geluidsopname tegen zijn grootste vijand, de sjiieten. De Amerikaanse regering had een beloning van 25 miljoen dollar …op zijn hoofd gezet. Volgens het Amerikaanse leger begon de operatie om Al-Zarqawi te vatten anderhalve maand geleden. Een tip van iemand in het netwerk van Al-Zarqawi zette de Amerikanen op het spoor van sjeik Abd-al-Rahman, de spirituele adviseur van de Jordaniër. Wie de tipgever was, werd niet onthuld. Hij had gezegd dat Al-Zarqawi in Baquba zat. In Baquba laaide de afgelopen weken het sektarisch geweld op. Recentelijk werden nog zeventien afgesneden hoofden gevonden in dozen en vorige week schoten gemaskerde mannen 21 sjiieten dood. Toen eenmaal duidelijk was waar Al-Zarqawi zich verborgen hield, werd woensdagnacht een luchtaanval uitgevoerd.

De Amerikanen en Irakezen werden in hun onderzoek bijgestaan door leden van de Jordaanse inlichtingendienst. F-16's van de Amerikaanse luchtmacht dropten rond halfvier 's nachts twee bommen van meer dan tweehonderd kilo elk op een huis vlak bij Baquba, zo'n twintig kilometer ten noorden van Bagdad. De eersten die ter plekke arriveerden waren leden van de Iraakse politie. Daarna kwamen de Amerikaanse troepen, die de plaats van de aanval onderzochten en de zes lijken identificeerden. Op het eerste gezicht leek een van de doden sterk op Al-Zarqawi en nader onderzoek van zijn lichaam op littekens leerde dat het wel degelijk om de superterrorist ging. Onderzoek van vingerafdrukken bevestigde de bevindingen. In de aanval kwam ook sjeik Abd-al-Rahman om het leven.

De Amerikaanse president Bush sprak over een zware slag voor Al Qaida en ook de Britse premier Tony Blair vond de dood van Al-Zarqawi "goed nieuws". De Iraakse premier Nouri Al-Maliki waarschuwde andere terroristen. "Dit is een boodschap aan degenen die de weg van het geweld kiezen om van richting te veranderen voordat het te laat is", zei hij. Er brak luid applaus los toen Al-Maliki, samen met de Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad en generaal George Casey, op een persconferentie van het leger zei dat Al-Zarqawi geëlimineerd was. Terreurexperts in de hele wereld waarschuwen dat met de dood van Al-Zarqawi nog lang geen einde komt aan het geweld in Irak. Daarvoor zijn er, naast het netwerk van de Jordaniër, te veel groeperingen in het verzet. "Al-Zarqawi was wel de baas van Al Qaida in Irak, maar dat netwerk heeft geen controle over de hele opstand", zegt de internationaal bekende terreurexperte Loretta Napoleoni in een gesprek met De Morgen. Dat bleek al snel. Tijdens een reeks bomaanslagen kwamen alleen al in Bagdad gisteren 31 mensen om het leven. De dodelijkste aanslag was die op een drukke markt in het oosten van de stad. Daar kwamen in een klap dertien mensen om het leven. Er vielen 28 gewonden. (Eigen berichtgeving 07:35)

Advertenties