Reikhalzend keek tennisminnend België uit naar de halve finale tussen Kim Clijsters en Justine Henin. Maar wat een spannende clash annex finale avant-la-lettre moest worden, draaide op éénrichtingsverkeer uit….

 

Clijsters stelde (zwaar) teleur.

Henin oppermachtig.

Een weer super gefocuste en ook uitstekend serverende Henin maakte korte metten met Kim Clijsters, die haar 23ste verjaardag zo snel mogelijk zal willen vergeten. In de eerste set kon Clijsters nog lang gelijke tred houden, maar daarna slopen de klassieke fouten in haar spel. De eerste set ging verloren, waarna de Breese zich nooit meer kon herpakken en haar spelpeil verder zag afglijden. De 6-3, 6-2 cijfers waren niet eens overdreven. In de finale speelt Henin tegen de Russische Svetlana Kuznetsova (WTA 10), die eerder op de dag in drie sets won van de Tsjechische tiener Nicole Vaidisova (WTA 16).

Henin in de finale van Roland Garros, dat lijkt een garantie op succes. Zowel in 2003 tegen Clijsters als vorig jaar tegen Pierce werd het telkens een walkover. Het was de twintigste keer dat Kim en Juju tegenover elkaar stonden. Door de zege van Henin staat het nu 10-10 in de onderlinge ontmoetingen. Van Henins elf eerdere ontmoetingen met Kuznetsova won ze er maar liefst tien. De Waalse is dus goed op weg om op haar 24ste haar derde Roland Garros binnen te halen, wat na de US Open in 2003 en Australian Open 2004 haar vijfde Grand Slam-zege zou betekenen. Eén conclusie: Henin is en blijft de absolute koningin van het gravel.

Perfectie benaderend
Bijna 3.000 van de meer dan 4.700 deelnemers aan onze poll gokten vandaag op een zege van Clijsters, maar niets werd minder waar. Clijsters leek na haar zorgen- en relatief pijnvrije trip richting halve finale ook voor een op zijn minst spannende en hoogstaande halve finale te kunnen zorgen, maar was dat even buiten Henin gerekend. Die blijft op gravel nog altijd meer dan één klasse apart. Bijna akelig geconcentreerd greep ze Clijsters gestaag naar de keel, technisch en vooral tactisch de perfectie benaderend. Met hoge spinballen, afgewisseld met lage slices vanuit die ongelofelijke backhand, maakte ze het Clijsters moeilijk. De Breese nam haar traditioneel sterke start en wist daar aanvankelijk raad mee. De twee breakpunten die ze in de eerste games kon afdwingen, werkte Henin dankzij haar service – die de hele match top zou zijn – telkens makkelijk weg.

Gevarieerde service
De vertwijfeling kroop in het tennis van Clijsters, die gedwongen werd tot het nemen van risico's. Een goeie Clijsters weet daar wel raad mee, maar de Kim van vandaag liet de afzwaaiers of soms onbegrijpelijke missers primeren op de winners. Bij 4-3 was de eerste break een feit. Henin pakte meteen de eerste set en toen ze al in het weliswaar zwaar bevochten derde game van de tweede set opnieuw brak, was de match eigenlijk al gespeeld. Vooral omdat Henin uitstekend gevarieerd bleef serveren, kwam Clijsters nooit meer aan een breakkans toe. Juju stoomde door en ging een derde keer door de opslag van Clijsters: 6-2. Beetje vernederend voor Kim, die niet snel genoeg van de court kon zijn. "Ik was gewoon niet goed genoeg vandaag", gaf ze meteen ootmoedig toe. "Zeker tegen Justine, de beste speelster op gravel, mag je het dan vergeten." In haar voorlaatste Roland Garros sneuvelt Clijsters in de halve finale. Het valt te vrezen dat Kim Parijs wel nooit op haar palmares zal schrijven. Zeker niet zolang daar ene Henin blijft opdagen. (ODBS)

Advertenties