Met een zelden gezien openingskwartier waarin drie keer werd gescoord, is het WK voetbal in overdrive gestart. Duitsland won de zinderende openingsmatch uiteindelijk met 4-2. Al na vijf minuten in de confrontatie tussen het gastland en het Midden-Amerikaanse Costa Rica opende Bayern-verdediger Philipp Lahm de score met een wereldgoal.

Nog voor het kwartier maakte Wanchope gelijk voor Costa Rica, maar nog eens vier minuten later schoof Miroslav Klose de 2-1 tegen de netten. Daarna viel de match stil tot Klose even voorbij het uur zijn tweede van de avond scoorde. Een kwartier voor tijd zorgde Wanchope met ook al zijn tweede van de avond voor de 3-2, maar… de Duitsers hielden stand en in de slotfase zette Frings de kroon op het werk met weeral een wereldgoal. 4-2!

Conclusie: de Mannschaft doet in een memorabele openingsmatch (nooit werd er zes keer gescoord in de eerste match van het WK) haar plicht met een ruime en oververdiende zege en speelde zonder zijn spelmaker Ballack tegen een weliswaar zwak Costa Rica sterker dan velen dachten. Achterin zijn de Duitsers wel kwetsbaar en dat is on-Duits.

Blitzkrieg
In de Tweede Wereldoorlog verraste Hitler zijn aartsvijand Stalin met een Blitzkrieg. "Voetbal is oorlog", zei wijlen Rinus Michels en dat moet Jurgen Klinsmann begrepen hebben. In de Allianz Arena pakte de Duitse bondscoach uit met een erg offensieve start die Costa Rica helemaal versmachtte. Al na vier minuten knalde Frings op het dak van het doel, maar één minuut later was het wel raak. Philipp Lahm werd aangespeeld op links, kapte naar zijn betere rechter en krulde de bal heerlijk mooi in de verste kruising. Een wereldgoal om een wereldkampioenschap op gang te schieten. Zo zien we het graag. Lahm, enkele weken nog in zak en as toen hij een armblessure opliep in een oefenpot tegen een amateurploeg, wist met zijn vreugde geen blijf en vierde in de armen van Michael Ballack.

Wanchope
Aangevuurd door de zinderende Allianz Arena ging de Mannschaft door op haar elan. Porras kon net op tijd ingrijpen om Klose van de 2-0 houden. Rond het kwartier vielen de toeschouwers van de ene verbazing in de andere. Eerst mochten de Costaricanen juichen, toen Gomez sluw Wanchope door de buitenspelval stuurde (Friedrich was blijven hangen) en de gewezen spits van Manchester City rondde koeltjes af oog in oog met een weifelende Lehmann.

Klose
Vier minuten later klommen de Duitsers alweer op voorsprong na een knappe aanval over rechts. Schneider haalde de achterlijn en legde terug naar de weer knap infiltrerende Schweinsteiger. De Bayern-belofte schakelde een man uit, waarna Klose aan de tweede paal zijn voorzet-schot binnenschoof. Mooi verjaardagsgeschenk voor de Bremen-spits, die vandaag 28 wordt. Daarna snakte iedereen naar adem in de hete Beierse lucht, want buiten de ontsnappingen van Wanchope (paar keer onterecht afgevlagd) en een gekraakt schot van Metzelder viel er niet veel meer te beleven in het tweede en het derde kwartier.

Sluipschutters
Ook in het vierde kwartier was het aanvankelijk windstil. Fonseca kopte een hoekschop wel vallend voorlangs. Op het uur plaatste Duitsland weer een versnelling en weer zorgde het duo Lahm-Klose voor de goal. De linksachter van Bayern drong weer diep door op de linkerflank en zette deze keer met links voor naar de tweede paal, waar Klose hard naar de grond kopte. Porras redde eerst nog knap, maar was kansloos tegen de rebound van de Bremen-spits. Bij Werder scoorde Klose 25 keer in 25 matchen. Op het vorige WK trof de sluipschutter vijf keer raak. Twee keer scoren? Dat kan ik ook, moet Paulo Wanchope gedacht hebben. De sterke spits werd deze keer door Centeno voor Lehmann gezet en weer had de Arsenal-keeper geen verhaal.

Wereldgoal 2
Wie dacht dat Costa Rica het gastland nog kon verontrusten, had het verkeerd voor. Porras moest nog een kopbal van Mertesacker onschadelijk maken, maar werd nog een vierde keer geklopt. De doelman van Costa Rica had geen verhaal tegen de knal van Torsten Frings, die een zo mogelijk nog fraaier doelpunt dan Lahm scoorde. De middenvelder haalde vernietigend uit vanop dertig meter en de bal verdween in de bovenhoek. Zes goals, waarvan twee wereldgoals, du jamais vu op een WK in een openingsmatch. Laat ons hopen dat met deze meest productieve openingsmatch ooit de toon gezet is voor een wervelend WK. (KH) 

Advertenties