Microsoft Windows Vista-vlaggetjeMicrosoft heeft gisteren Windows Vista Beta 2 online gezet. De nieuwste bèta van het softwarehuis is niet alleen, zoals eerdere versies, voor een selecte groep testers beschikbaar: iedereen die geïnteresseerd is en over een fatsoenlijke pc beschikt mag een exemplaar downloaden om een paar maanden met bijvoorbeeld de beveiliging, de hardwareversnelling of de multimediafeatures te spelen. Er is nog wel een installatiecode benodigd, maar die wordt gratis verstrekt aan iedereen met een Windows Live-account. Met een enkele sleutel kan Vista op niet minder dan tien machines worden geïnstalleerd, zodat iedereen in elk geval één kans krijgt om Aero te bewonderen…..

 Microsoft Windows Vista build 5219-screenshot

 

De download van build 5384.4 meet ruim drie gigabyte, en is in x86- en x64-smaken leverbaar. De bèta wordt in drie talen aangeboden: naast de Engelse zijn ook Japanse en Duitse versies beschikbaar gemaakt, die met een downloadmanager van Akamai moeten worden binnengehengeld. Over de uiteindelijke releasedatum is niets bekendgemaakt, waardoor ook nog niet duidelijk is hoe lang het grote publiek van deze versie mag (proberen te) genieten.

Toevallig verscheen deze week ook het onderzoek van de Yankee Group, die elk jaar op verzoek van Microsoft melden dat Windows betrouwbaarder is dan Linux. De twintig procent meer uptime die de Amerikanen ditmaal claimen, biedt de gebruiker mooi de gelegenheid om aan alle nieuwe toeters en bellen te wennen. De servers die Microsoft voor de distributie van het besturingssysteem gebruikt kunnen trouwens ook wel twintig procent extra capaciteit gebruiken: vanwege de grote belangstelling produceren die momenteel alleen Engelse, Duitse en Japanse verzoekjes om het later nog eens te proberen. Voor de liefhebber die de website wel weet te bereiken is er gelukkig ook een mogelijkheid om de proefsoftware op dvd te bestellen.

 

Advertenties