Het politieke praatprogramma Polspoel & Desmet op VTM verdwijnt van het scherm. De commerciële omroep noemt het duidingsprogramma niet langer zijn prioriteit en wil meer de nadruk leggen op het dagelijkse nieuws.

 Aan de Medialaan wil men niet gezegd hebben dat het programma wordt afgeschaft. Daar heet het officieel dat 'enkel de wekelijkse frequentie' van het programma verdwijnt.
"We hebben de makers een voorstel gedaan om… het programma voort te zetten op momenten dat de politiek centraal staat", aldus woordvoerder Mark Vanlombeek. "We denken dan aan de gemeenteraadsverkiezingen, de federale verkiezingen van volgend jaar of brandend actuele gebeurtenissen. Het zijn immers twee fantastische presentatoren."

Dat VTM-programmadirecteur Jan Segers geen fan is van het programma is een publiek geheim. In Humo van 12 mei zei hij dat hij het programma "voer voor oude zakken" vond. Nochtans kregen de makers als verklaring dat de bijl viel om budgettaire redenen. Binnen VTM moet bespaard worden en ook de VTM-nieuwsdienst moet het met 400.000 euro minder stellen. Eén aflevering van Polspoel & Desmet kost 10.000 euro en er werden veertig afleveringen gemaakt.

"Het gaat niet om louter budgettaire redenen", weerlegt Vanlombeek. "Dit was niet hét dure programma. Maar als je je prioriteiten wil verleggen, telt budget ook mee. Onze prioriteiten liggen meer bij het dagelijkse nieuws."

Of aan opvolging wordt gedacht, is nog niet meteen duidelijk. "Wij bekijken constant allerlei pistes," aldus Vanlombeek.

Insiders spreken van "een zwarte dag voor VTM". "Nu had de commerciële omroep eens een programma dat zowel bij de kijker als bij de concurrentie als in de Wetstraat respect afdwong", aldus een bron.

Bij de makers komt het nieuws niet onverwacht, maar is het toch "als een koude douche". "Het was een kroniek van een aangekondigde dood. Tot vorig jaar haalden we zo’n 200.000 kijkers en in de herhaling op zaterdag 50.000 kijkers, wat goed was. Daarna werden we geprogrammeerd op vrijdagavond rond half twaalf tegenover de softporno", aldus Yves Desmet.

"Dan moet je als kijker een ijzeren gestel hebben om nog politiek nieuws te willen. We hebben nooit een eerste gesprek gehad met de VTM-directie. Dat hebben we nu wel gehad en het was meteen het laatste. Maar we zullen hun voorstel bekijken."

Politiek hoofdredacteur bij de VTM-nieuwsdienst Pol Vandendriessche onthoudt zich van commentaar. "Ik betreur de beslissing", reageert hij. De rest van de VTM-nieuwsdienst was gisteren nog niet officieel op de hoogte.

Ook voor de praatgasten uit het politieke veld is het geen goed nieuws. "Voor een trage spreker als ik was een traag programma handig", aldus de Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert. "Het was een fijn programma waarin je fair behandeld werd, ook al werd je soms op de pijnbank gelegd. Het was het bewijs dat een commerciële zender niet vervlakkend hoeft te zijn. Nu moeten we nog meer kranten lezen om te weten wat er gaande is."

VLD-voorzitter Bart Somers noemt het "geen goede evolutie". "Ik begrijp dat de VMMA het moeilijk heeft en dat we het in het huidige medialandschap ook leefbaar moeten houden voor de privézenders. Maar ook een commerciële zender zou voldoende aandacht moeten hebben voor duiding en debat. Het programma bereikte misschien niet de grootste groep kijkers maar wel een belangrijke. Het was een vaste formule geworden binnen het maatschappelijke debat."