Dandy met spraakgebrek bestbetaalde televisie-Brit

Hij heeft een spraakgebrek en een bepaald excentrieke kledingsmaak. Maar dat heeft Jonathan Ross – Woss als hij het zelf zegt – niet belet om de bestbetaalde televisiefiguur te worden van Groot-Brittannië.

Talkshowpresentator Ross, die de letter ,,r'' en dus zijn eigen naam niet kan uitspreken, tekende ….zopas een contract van 26 miljoen euro dat hem voor drie jaar bindt aan de BBC. Critici vinden het ongehoord dat een openbare omroep zo veel uitgeeft aan zijn televisiesterren.

In ons land is Jonathan Ross misschien een stuk minder bekend dan Sean Connery of David Beckham, maar met zijn nieuwe contract komt hij netjes tussen beide grootverdieners in. Connery's inkomen schommelt rond de 7 miljoen per jaar en Beckham rijft – inclusief sponsorovereenkomsten – jaarlijks ruim 15 miljoen binnen.

Tien jaar geleden zag het er voor Ross nochtans allemaal een stuk minder riant uit. In 1995 stond hij op de rand van het bankroet en moest hij zijn productiehuis verkopen. In 1999 keerde hij echter terug op de BBC. Eerst met een radioshow, dan als opvolger van Barry Norman als gezicht van het wekelijkse programma over film en ten slotte ook als talkshowpresentator. Vooral in die laatste rol werd Ross enorm populair.

Klein bier

Ross werd grof wild op de televisiemarkt, maar met het nieuwe contract zijn alle speculaties over een mogelijke overstap in één keer van de baan. De commerciële omroepen zijn woest. Zij beschuldigen de BBC ervan aan te sturen op een ,,superinflatie'' in de sterrensalarissen. De BBC verweert zich met het argument dat de zender nu eenmaal zijn sterren in huis moet houden om zich te wapenen tegen de concurrentie.

Overigens is Ross' loon nog altijd klein bier met wat talkshowpresentatoren verdienen in de Verenigde Staten. De bestbetaalde daar, David Letterman, mag jaarlijks 45 miljoen euro op zijn bankrekening verwachten.

Advertenties