De islamitische rechtbanken, die de Somalische hoofdstad sinds 5 juni grotendeels controleren, verbieden de inwoners van Mogadishu naar de Wereldbeker te kijken. Dat liet een van de leiders van de rechtbanken zondag weten.

Voetbalfans reageerden boos op het verbod. Minstens twee personen kwamen zaterdagavond om het leven in Mogadishu tijdens een …

manifestatie tegen het verbod, aldus getuigen.

Verderft kinderen
"We laten niet toe dat de Wereldbeker gevolgd wordt, want dat verderft onze kinderen aan wie wij de islamitische weg voor het leven willen onderwijzen", verklaarde de vicevoorzitter van de coalitie van islamitische rechtbanken, Abdul Kadir Ali Omar. Het verbod kadert in "een oorlog tegen alle personen die films tonen die promotie maken voor porno, drugshandel en elke vorm van de hel", voegde hij eraan toe. De verantwoordelijken van de rechtbanken legden uit dat ze vooral tegen reclame voor alcohol zijn.

Elektriciteit afgesloten
De lokale milities van de rechtbanken sloten de elektriciteit af en lieten de bioscopen in de hoofdstad ontruimen waar voetbalwedstrijden werden uitgezonden, aldus inwoners van Mogadishu. Volgens getuigen werden mensen die thuis via satelliet naar de matchen kijken ook bedreigd.

Advertenties