De Deense premier Anders Fogh Rasmussen draagt de hoofdverantwoordelijkheid voor de crisis die door het publiceren van de Mohammed-cartoons in een rechtse Deense krant werd uitgelokt. Dat stellen de auteurs van een onderzoek naar de cartoonrel, dat donderdag in Denemarken onder de titel 'De crisis van de karikatuur – geschiedenis en verantwoordelijkheden' in boekvorm wordt gepubliceerd.

Ondanks de herhaalde vraag van de oppositie heeft de rechts-liberale regering van Rasmussen altijd installeren van een onderzoekscommissie geweigerd.

 Het onderzoeksboek werd geschreven door …de hoofdredacteur van het centrumlinkse blad Politiken, Toeger Seindenfaden, en de historicus Rune Engelbreth Larsen. Voor hun boek analyseerden de twee ruim 4.000 documenten.

"Publieke opinie gemanipuleerd"
Volgens Seidenfaden heeft de Deense premier met behoorlijk wat succes de Deense publieke opinie gemanipuleerd. Rasmussen en zijn regering gaven volgens het blad ook duidelijk blijk van een gebrek aan diplomatie, met name door systematisch elke vorm van dialoog met de moslimwereld te weigeren.

Zo weigerde Rasmussen in oktober 2005 de ambassadeurs van 11 moslimlanden te ontvangen: die hadden een gesprek gevraagd naar aanleiding van de publicatie een maand voordien door de rechtse Jyllands-Posten van Mohammed-karikaturen en wegens het heersende anti-moslimklimaat in Denemarken.

"Regering loog"
"De Deense regering deed de bevolking geloven dat de ambassadeurs hadden gevraagd om tussenbeide te komen, Jyllands-Posten te berispen en de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen, wat niet waar is", zo verzekerde Seidenfaden met documenten als bewijsmateriaal in de hand. De Deense politieke klasse zorgde ervoor dat ook een groot deel van de publieke opinie de imams in Denemarken als verantwoordelijken beschouwde voor het gewelddadige protest in moslimlanden tegen het noord-Europese land.

Die imams, menen de auteurs van het boek, hebben zowel in Denemarken als in het buitenland juist hun best gedaan om de crisis in te perken. "Zelfs de Deense geheime politie heeft toegegeven dat zij (de imams) een positieve rol in deze crisis hebben gespeeld", aldus nog de hoofdredacteur van Politiken.

Advertenties