De Moslimexecutieve van België (MEB) werkt aan een opleiding voor imams in ons land. Er worden criteria vastgelegd waaraan zo'n opleiding moet voldoen en hoe de Executieve de rol van de imam ziet. Dat blijkt uit een rapport van de Koning Boudewijnstichting (KBS) over een opleiding voor imams in België.

Het rapport stipt aan dat België troeven heeft om van de opleiding een succes te maken. Ons land heeft de islam immers in 1974 als godsdienst erkend en de uitbetaling van weddes aan imams geregeld, net zoals voor de andere erkende godsdiensten.

Maar sinds de erkenning in 1974 is er nog geen frank of euro uitbetaald aan de imams. De oorzaak is dat er nog geen enkele moskee een erkenning heeft gekregen, hoewel een Vlaams decreet en Waals besluit dat mogelijk maken. Een erkende opleiding van imams zou als een hefboom voor die erkenning kunnen fungeren.

In België zijn er ongeveer 400.000 moslims, vooral van Marokkaanse en Turkse origine. Zij vertegenwoordigen vier procent van de bevolking. België telt 328 moskeeën waarin ongeveer 300 imams actief zijn.

Advertenties