ANKARA – De Turkse openbare omroep TRT ontkent dat het de tekenfilms van 'Winnie de Pooh' niet meer mag uitzenden omdat een van de figuurtjes in de tekenfilms een varkentje is.

De Turkse omroep TRT verklaarde zaterdagavond dat er een akkoord met Disney is over de exclusieve verspreidingsrechten in Turkije van tekenfilms en films van de Amerikaanse maatschappij voor de volgende vier jaar. ,,De films en series zijn echter nog niet aangekocht en daarom kan er nog niets worden uitgezonden.''

Het zaterdag in Turkse kranten verschenen bericht is volgens TRT ,,onjuist en wil de openbare omroep in diskrediet brengen''.

De Turkse pers schreef zaterdag dat TRT eerst had overwogen om de scènes waarin het varkentje voorkwam, uit de tekenfilms te knippen. Dat bleek echter geen goed idee, want het kleine roze diertje duikt zeer vaak op, aangezien het een van de trouwste vrienden is van Winnie de Pooh. Nog volgens de pers zouden ook verschillende andere tekenfilms waarin varkens voorkomen, zijn geweigerd door de directie van TRT.

Moslims beschouwen varkens als onreine dieren. De islam verbiedt dan ook de consumptie van varkensvlees.

Advertenties