De Minderbroedersrui, Wolstraat en Koepoortstraat heten vanaf vrijdag ook 'Straat zonder racisme'.

Meer dan 60 procent van de bewoners van de drie straten tekende immers een enquête, waarin ze verklaarden tegen racisme te zijn.

"En we hopen dat veel straten ons volgen", vertellen de organisatoren.

De drie straten waar de actie van start ging, liggen op 50 meter van de Zwartzustersstraat. Daar richtte Hans Van Themsche op 11 mei zijn bloedbad aan. "Dat heeft een diepe indruk gelaten. Meteen na de moorden op de kleine Luna en haar oppas ontstond vanuit de handelaarsvereniging het idee dat we samen iets moesten doen. Dat werd de 'Straat zonder racisme'", vertelt Diane Vangeneugden, uitbaatster van De Groene Waterman in de Wolstraat. "Als 60 procent van de bewoners van de straat verklaarde tegen racisme te zijn, mocht die zich 'Straat tegen racisme' noemen. Daarnaast gaan we elk jaar iets organiseren. Een straatfeest, een vriendschapsfeest, iets dat verschillende culturen bijeenbrengt. Nu we de handtekeningen verzameld hebben, kunnen we ons op die organisatie storten."

Voor het '60-procent'-idee speelden de organisatoren leentjebuur bij 'School tegen racisme'. "In heel België noemen 268 scholen zich al zo. Minstens 60 procent van de leerlingen engageerde er zich niet racistisch te zijn", zegt Floor Snauwaerts van 'School tegen racisme'. "Dat is een blijvend engagement, met constante vorming en uitstappen naar bijvoorbeeld de Congolese Matongé-wijk in Brussel. We vinden het ongelooflijk dat deze drie straten ons volgen."

Woensdag ging ook al in Antwerpen de 'Zonder Haat Straat' van start. "Daar hebben we niets mee te maken", vertelt Van Geneugden. "Wij richten ons meer op hele straten, niet op individuen. Maar hoe meer van die acties, hoe beter. Dat kan de sfeer in de stad alleen maar verbeteren. We hopen trouwens dat nog heel veel straten ons voorbeeld volgen. Op onze website kunnen ze alvast de enquêteformulieren vinden." Maar het belangrijkste is dat niemand mag vergeten waarom dat straatbord er hangt. "We hopen dat dit niet verwatert. We willen dat de mensen elke dag naar dat nieuwe straatbord kijken, en zich herinneren waar dat voor staat."

Advertenties