De Brusselse kortgedingrechter heeft het kort geding over de affichecampagne van het Vlaams Belang uitgesteld tot vrijdag.

Een Waals fotomodel dat op de affiches te zien is, had tegen de partij een kort geding aangespannen en eist dat alle affiches waarop zij verschijnt verwijderd worden.

Vanessa Verbruggen uit Rixensart was enkele jaren geleden actief als fotomodel en had toen foto's laten nemen tegen vergoeding. Toen het Vlaams Belang zijn eerste affiches met een blond meisje moest terugtrekken na de racistische moorden in Antwerpen, kocht de partij via internet bij een Engels bedrijf een andere foto. Daarop was een koppel te zien in een innige omhelzing. De vrouw op die foto is Verbruggen. Zij eist dat al de affiches worden verwijderd. Portretrecht verloren Volgens de advocaat van het Vlaams Belang heeft de vrouw echter geen grond voor die eis.

"De partij heeft die foto te goeder trouw gekocht", zegt meester Bart Siffert. "Door model te staan heeft de dame haar portretrecht voor de foto verloren. Zij zegt nu wel dat in haar contract afgesproken was dat haar foto's enkel voor commerciële doeleinden mochten gebruikt worden en niet voor politieke, maar ze legt dat contract niet voor als bewijs. Het bedrijf waar de foto gekocht is, wist waarvoor hij moest dienen en heeft de partij ook niet verwittigd van enige restrictie.

Het Vlaams Belang heeft zich dus niets te verwijten." Hoogdringendheid "Bovendien is er van enige hoogdringendheid, een voorwaarde om een kort geding te kunnen instellen, geen sprake", gaat de advocaat van het Belang verder. "Die affiches hangen op straat sinds 29 mei en toen ze uitgebracht werden, gebeurde dat onder grote mediabelangstelling. Het is moeilijk te geloven dat de dame nu pas zou te weten gekomen zijn dat haar beeltenis gebruikt was voor onze affiches. Tenslotte begint de sperperiode voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 juli en loopt de campagne op haar einde. Zo dringend kan het dus allemaal niet zijn.

" Meester Siffert heeft al zijn argumenten ook neergeschreven in conclusies die donderdag aan de rechtbank en de tegenpartij werden overgemaakt. Om die tegenpartij toe te laten daarop te antwoorden, stelde de rechtbank de behandeling van de zaak uit tot vrijdag. Een uitspraak wordt verwacht voor maandag. (belga)

Advertenties