Moskee De Marokkaanse koning Mohammed VI wil de belangrijkste moskeeën van Marokko inschakelen voor tv-uitzendingen. Er moet een nationaal netwerk komen waarbij vanuit tweeduizend moskeeën preken en religieuze programma’s worden uitgezonden die een gematigde vorm van de islam moeten bieden.

De koning wil dat er zo ‘een juist begrip van de islam’ in de moskeeën wordt weergegeven. Minister van Religieuze Zaken Ahmed Toufiq, verantwoordelijk voor alle moskeeën in het koninkrijk, verklaarde maandag dat het doel van de tv-uitzendingen is ‘burgers de mogelijkheid te verschaffen de woorden van de ulama (wetsgeleerden, red.) te vernemen in moskeeën die de enig legale plaats van prediking zijn’. De programma’s beginnen zaterdag en duren vijftig minuten.

Marokko wil de invloed bestrijden van illegale moskeeën, die een broedplaats zijn van radicale moslims. Met de tv-uitzendingen wil de regering, die de geestelijk leiders al benoemt, meer greep krijgen op wat er in moskeeën gebeurt. Marokko telt 35 duizend moskeeën; de tweeduizend van het tv-netwerk bereiken 80 procent van de bevolking. De helft daarvan ligt op het platteland.

Advertenties