DEN HAAG (ANP) – GroenLinks wil woensdagavond een spoeddebat in de Tweede Kamer met minister Rita Verdonk over de affaire-Hirsi Ali.

Fractieleider Femke Halsema heeft dat dinsdag gezegd in reactie op het te verwachten kabinetsbesluit dat voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali haar paspoort mag houden.

,,Het debat zal niet makkelijk worden voor Verdonk”, belooft Halsema. Volgens haar heeft Verdonk ,,te snel een verkeerd besluit genomen” toen ze liet weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk nooit Nederlandse is geweest.

De GroenLinks-leider is ,,heel blij voor Ayaan” dat ze haar Nederlanderschap behoudt. ,,Ik hoop dat we dan ook blij kunnen zijn voor vergelijkbare gevallen”, aldus Halsema. Ze gaat ervan uit dat anderen in dezelfde positie als Hirsi Ali ook op dezelfde manier zullen worden behandeld als Hirsi Ali.

Besluit

Het besluit van het kabinet over Hirsi Ali wordt dinsdag of woensdag verwacht. Dat hebben bronnen rond het kabinet dinsdagochtend gemeld.

Premier Jan Peter Balkenende, de vicepremiers Gerrit Zalm en Laurens Jan Brinkhorst en minister Rita Verdonk hebben hierover maandag tot middernacht in Den Haag vergaderd. In de loop van de dinsdag hebben zij nog contact met elkaar over de uitvoering van een motie van de Tweede Kamer.

Die motie houdt in dat Hirsi Ali, die voor de VVD in de Tweede Kamer werd gekozen, na onderzoek de Nederlandse nationaliteit kan houden, nadat Verdonk had gezegd dat zij niet langer als Nederlandse beschouwd kon worden. Als Hirsi Ali inderdaad geen Nederlandse zou blijken te zijn, zou zij wat de Kamer betreft snel opnieuw het Nederlanderschap aan kunnen vragen.

Brief

Het kabinet zal snel met een brief komen over deze kwestie, omdat de Kamer er waarschijnlijk woensdag over zal debatteren. Premier Balkenende zei afgelopen vrijdag nog zo spoedig mogelijk de motie te willen uitvoeren.

Verdonk (VVD) trok vorige maand het Nederlanderschap van het – inmiddels voormalig – VVD-Tweede Kamerlid in, omdat Hirsi Ali bij haar aanvraag om asiel in de jaren negentig had gelogen over haar naam en geboortedatum. Met deze valse gegevens kreeg ze enkele jaren later haar Nederlands paspoort.

Onder druk van de Tweede Kamer moest Verdonk de naturalisatie van Hirsi Ali echter opnieuw onderzoeken. Daar had ze zes weken de tijd voor. Tussentijd beloofde de minister al dat Hirsi Ali hoe dan ook Nederlander blijft.