De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens wil wangedrag van jongeren aanpakken door alternatieve straffen of administratieve boetes op te leggen vanaf twaalf jaar.

Vandaag kan dat pas vanaf zestien jaar.

De sp.a-burgemeester praat dit weekend met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael over zijn voorstel, aldus Janssens.”

Geen straffeloosheid
“We moeten ingrijpen op veel jongere leeftijd en een sanctie voorzien voor elk vergrijp, zodat ze niet de indruk krijgen krijgen dat ze straffeloos hun gang kunnen gaan met pesterijen, mensen lastigvallen of intimideren, diefstallen of vandalisme”, aldus de Antwerpse burgemeester. Hij wijst erop dat, als de maatschappelijk werkers op huisbezoek gaan en ouders confronteren met het wangedrag van hun kinderen, die ouders vaak nergens weet van hebben. “Ik wil die ouders verplichten hun verantwoordelijkheid op te nemen door hen een administratieve boete op te leggen tot 250 euro, ook al zijn hun kinderen maar twaalf of veertien jaar”, zegt Janssens.

Werkstraffen
Als werkstraffen denkt hij aan “goed zichtbare en zinvolle taken”, zoals de straat weer proper maken en herstellen wat ze stuk hebben gemaakt. Dat moet gebeuren in overleg met het parket en onder begeleiding.

Advertenties