Al-Qaida rekruteert per maand gemiddeld drie jonge moslims in Spanje om hen naar trainingskampen te sturen, waar ze zich voorbereiden op de jihad, de heilige oorlog, in Irak. Dat schrijft de Barcelonese krant “El Periodico”.

Gemiddeld drie
“Iedere maand verlaten gemiddeld drie moslimjongeren die geboren werden of opgroeiden in Spanje, de meesten van hen in Cataloni‘, het land om zelfmoordaanslagen te plegen in Irak of om te worden opgeleid in Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Jemen of Somali‘”, aldus politiebronnen die het dagblad citeert.

België
“Jaarlijks schommelt het aantal Spaanse moedjahedien tussen de dertig en veertig mensen”, zo schrijft de Catalaanse krant, die preciseert dat het fenomeen “zich eveneens voordoet in Italië, Frankrijk, Groot-Brittanni en vooral in België. De ronselaars, van wie sommigen uit Frankrijk en België komen, benaderen de jongeren in wijken waar veel moslims wonen of via internet, op fora of radicale websites, legt El Periodico uit.
“Eens ze in de trainingskampen zijn, wordt hen de meest radicale islam onderwezen en krijgen ze een opleiding over explosieven en de organisatie en financiering van islamistische cellen”, vervolgt de krant.

Zelfmoord
“Velen willen de rangen van al-Qaida vervoegen, maar niet iedereen wil zelfmoord plegen, zodat de organisatie steeds meer mensen moeten rekruteren om de vloed van kamikazes nooit te laten ophouden”, aldus een agent van de inlichtingendienst die El Periodico citeert. De jongeren uit Spanje die geen militaire opleiding kregen of geen ervaring hebben met stadsguerrilla, worden vaak voor zelfmoordaanvallen naar Irak gestuurd, omdat ze voor niets anders gebruikt kunnen worden, schrijft het dagblad nog. (belga)

Advertenties