Gisteravond zijn er bij rellen in het centrum van Brussel tientallen arrestaties verricht. Aanleiding daarvoor is de dood van een 25-jarige Marokkaanse gedetineerde in de gevangenis van Vorst, een plaatje bij Brussel. De Man werd vorige week opgesloten en overleed zondag nadat hij een kalmeringsmiddel had gekregen.

Maandag ontstonden de eerste rellen in het centrum van Brussel. Er werden toen een café en meerdere auto’s in brand gestoken. Ook gisteravond waren er ongeregeldheden. Zo’n honderd jongeren bekogelden een ziekenhuis met molotov-cocktails en voorbijgangers met stenen. Een jeugdcentrum werd in brand gestoken.

Minister Onkelinx van Justitie heeft een onderzoek gelast naar de dood van de Marokkaan In de Brusselse Marollenwijk zijn gisteravond vanaf 20.30 uur nieuwe incidenten uitgebroken. Er werden 45 administratieve aanhoudingen verricht.
Zo meldt Philippe Close, de kabinetschef van de burgemeester. Enkele van de gearresteerde personen zullen mogelijk gerechtelijk worden aangehouden, zo luidt het.

Een kleine honderd jongeren van tussen de 15 en 20 jaar gooiden met stenen naar de ordediensten en naar voorbijgangers. De ramen van zo’n tien voertuigen werden ingegooid. Er werd brand gesticht aan het jeugdhuis aan het Krakeelplein. Een nachtwinkel aan de Zuidlaan werd geplunderd en meerdere bushokjes raakten beschadigd. Eén auto zou in brand zijn gestoken.
De woede van de jongeren van de wijk is het gevolg van het overlijden vorig weekend van een jonge gedetineerde in de gevangenis van Vorst. De man van 25, uit de Marollenwijk, werd vorige week opgesloten en overleed zondag. Ook maandagavond waren al rellen uitgebroken in de wijk.
De Brusselse autoriteiten hadden voor dinsdagavond een bijeenkomst georganiseerd met de jongeren in de wijk. De laatste zouden bij het Institut Diderot de gelegenheid krijgen in het bijzijn van de vader van de overleden gedetineerde hun woede uit te spreken. Vanwege de rellen is deze ontmoeting echter niet doorgegaan.
De vader van de overleden jongeman trachtte dinsdag, net als maandag, vergeefs de jongeren te kalmeren. Burgemeester Freddy Thielemans gaf de politie tegen 22.15 uur opdracht de orde te herstellen. Een uur later was de situatie gekalmeerd.
Straathoekwerkers zullen de komende dagen doorgaan met hun pogingen de gemoederen te kalmeren, maar Philippe Close waarschuwt dat de politie in het vervolg strenger zal optreden. “We kunnen niet toelaten dat deze wijk in rep en roer wordt gebracht door een probleem dat van buiten de wijk afkomstig is,” zo luidt het.

Advertenties