In de Nederlandse Eredivisie heb je heel wat voetballers die moslim zijn. Deze voetballers zijn het niet met elkaar eens of ze op wedstrijddagen wel of niet zouden moeten eten tijdens de ramadan.

 Je hebt spelers die op wedstrijddagen wel eten en anderen weer die zich strikt aan de ramadan houden en overdag niet eten of drinken.

Dat de prestaties van de voetballers op het veld niet mogen lijden onder de ramadan, is het meest gebruikte argument om wel te eten en te drinken. Een voorbeeld hiervan is de Belgische AZ-aanvaller Moussa Dembele. Voor de UEFA Cup-wedstrijd tegen Kayserispor heeft hij twee dagen lang het vasten verbroken omdat hij 100% fit wilde zijn voor de UEFA Cup-wedstrijd. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel. Nadat AZ op achterstand kwam, maakte een speler van Kayserispor onder druk van Moussa Dembele een eigendoelpunt: 1-1.

Een ander maar wat complexer voorbeeld vind je bij Roda JC. Daar heb je wel 4 spelers (Sekou Cissé, Pa-Modou Kah, Elbekay Bouchiba, Adil Ramzi en Edrissa Sonko) die mee doen aan de ramadan. Nadat de ramadan was begonnen hebben ze zelf mogen kiezen of ze tijdens wedstrijddagen het vasten tijdelijk willen verbreken of juist niet. Ze kozen voor het laatste. Tenminste, tot ze tegen AZ hebben moeten spelen (0-2 verloren). Veel van die spelers misten tegen AZ de frisheid, zo vindt de trainer van Roda JC. Daarom heeft de trainer met zijn spelers afgesproken dat ze op de dag van de wedstrijd voortaan wel eten en drinken. De eerst volgende wedstrijd na die afspraak was tegen Willem II. Ramzi heeft zoals afgesproken wel gegeten en gedronken. Toeval of niet, hij scoorde de enige treffer van de wedstrijd en werd tot matchwinnaar uitgeroepen.

Voetballers die tijdens speeldagen wel gewoon vasten, zijn er ook. Ismaïl Aissati en Ibrahim Afellay zijn hiervan een goed voorbeeld. Maar ook hun Ivoriaanse collega Arouna Koné. De PSV’ers vasten ook al moeten ze een zware Champions League wedstrijd spelen tegen Bordeaux. PSV won die ontmoeting met 1-0 door een doelpunt van Väyrinen. Arouna Koné gaf de assist. De Ivoriaanse moslim speelde de hele wedstrijd terwijl de moegestreden Afellay in de 72ste werd vervangen door Aissati.

En dan heb je nog Boussoufa. De Marokkaanse speler is van mening dat de ramadan hem juist positief beïnvloedt in zijn spel. “De ramadan geeft me een mentale kracht. Vorig seizoen speelde ik mijn beste wedstrijd tijdens de ramadan”, aldus Boussoufa. Georges Leekens, Boussoufa’s trainer bij AA Gent, bevestigt de mening van de nieuwe paars-witte prins: “De trainingsintensiteit lijdt er misschien onder, maar tijdens de wedstrijd haalde hij altijd hetzelfde niveau.”
Zijn huidige trainer bij Anderlecht Franky Vercauteren deelt die mening niet. Voor de wedstrijd tegen KRC Genk, nam de trainer Boussoufa niet op in de basis. De trainer wilde dat de Marokkaan op wedstrijddagen de ramadan zou negeren en voedsel tot zich nam. Dat deed hij niet, in tegenstelling tot zijn ploegmakkers Ahmed Hassan en Mohamed Tchité die wel in de basis startten. Vandaar dat hij, als straf, op de bank moest beginnen. De Marokkaan mocht nog wel halverwege de wedstrijd invallen. Hij maakte het enige doelpunt voor Anderlecht: 4-1 verloren.

Wat is jullie mening hiervoor?

Advertenties