64-jarige grootmoeder is zelfmoordterroriste

Honderden Palestijnen droegen gisteren Fatma Omar An-Najar ten grave, een 64-jarige grootmoeder die zich donderdag opblies in de buurt van Israëlische soldaten.

De vrouw had 38 kleinkinderen. De dertienjarige Leila leek ontroostbaar tijdens de begrafenis. ,,Ik weet het. Zij verlangde naar het martelaarschap. Ze was heel dapper.

Maar ik ben er toch over verbaasd dat ze het uiteindelijk ook deed.”

An-Najar blies zichzelf op toen Israëlistische soldaten door het vluchtelingenkamp van Jebaliya trokken ten noorden van Gaza-stad. Volgens de Israëli’s zagen zij een vrouw die zich verdacht gedroeg. Plots blies ze de explosieven op die ze rond zich droeg. Zèlf kwam ze daarbij om. Twee Israëli’s raakten licht gewond.

Het mediakantoor van Hamas heeft een foto vrijgegeven van de vrouw, waarop ze in Hamas-kleuren getooid een machinegeweer draagt terwijl ze een gordel van explosieven rond zich draagt. An-Najar is verrewe de oudste zelfmoordterrorist uit de Israëlisch-Palestijnse oorlog.

Vrouwelijk zelfmoordterroristen waren aanvankelijk zeldzaam in het jarenlange conflict, maar duiken steeds meer op. Ook de vorige aanslag, op 6 november in de Gaza-strook, was door een vrouw uitgevoerd. Ook deze maand gingen een honderdtal vrouwen een levend menselijk schild vormen toen een aantal scherpschutters van Hamas omcirkeld raakten door de Israëli’s. De zwangere Umm Yehye (31), moeder van twee kinderen,was één van hen. ,,Ik wil meedoen”, zegt ze.

Steeds meer vrouwen zoeken hun plaats in de gewapende Palestijnse strijd. Maar de top van Hamas is het daar niet mee eens. ,,Vrouwen moeten kinderen kopen die ons verzet kunnen ondersteunen”, zegt Abu Obeida, de woordvoerder van Hamas. ,,Vrouwe in de strijd moeten een uitzondering blijven. Fatma An-Najar was uitverkoren omdat het voor een man veel moeilijker geweest zou zijn het doelwit te bereiken.” Tegen Israël vechten moeten een mannenzaak blijven. ,,Vrouwen mogen zich enkel met cultuur, opvoeding en liefdadigheid bezighouden”, vindt de Hamas-top.

25/11/2006

Advertenties