De politie van New York heeft een ongewapende man op de dag dat hij zou gaan trouwen, doodgeschoten. Sean Bell (23) had met vrienden een nachtclub bezocht voor zijn vrijgezellenfeest. Toen hij weg wilde rijden, werd zijn auto doorzeefd door 21 kogels. 

In totaal schoot de politie 50 kogels af. Bell overleed op weg naar het ziekenhuis. Twee van zijn vrienden raakten zwaar gewond. Eén is er slecht aan toe.De politie was bezig met een undercoveractie in de nachtclub, volgens hen een broeinest van prostitutie en wapen- en drugshandel. De agenten openden het vuur toen Bell met zijn auto tegen een undercoveragent reed, en vervolgens een (niet als zodanig herkenbaar) politiebusje ramde.

Volgens burgemeester Bloomberg dachten de agenten dat de mannen het vuur op hen wilden openen. Zij bleken echter ongewapend. 

Voorbarig
Bloomberg waarschuwde voor voorbarige conclusies. Er is inmiddels een onderzoek begonnen naar het incident. Volgens de politiecommissaris van New York waren de agenten die erbij betrokken waren, ervaren, en heeft geen van hen in het verleden ooit hun vuurwapen gebruikt. 

De politie in de Big Apple is eerder in opspraak geraakt wegens het doodschieten van ongewapende (zwarte) verdachten. In 1999 werd Amadou Diallo, een immigrant uit Afrika, gedood in de Bronx. Hij werd doorzeefd door 19 kogels. 

In 2003 doodden agenten Ousmane Zongo uit Burkina Faso. Hij werd vier keer beschoten, waarvan twee keer in zijn rug. 

De familie van Sean Bell heeft woedend gereageerd. Zij krijgen bijval van dominee Al Sharpton, een bekend activist voor de rechten van zwarte Amerikanen. “Deze zaak stinkt”, aldus Sharpton.

Sean Bell en zijn verloofde hadden twee kinderen, een van drie jaar en een van vijf maanden.

Advertenties