Coalitie hakt knoop in diversiteitsluik door

Antwerpen – Antwerpse ambtenaren met een loketfunctie mogen voortaan geen hoofddoek meer dragen. Dat besliste de Antwerpse coalitie SP.A/Spirit, CD&V/N-VA en VLD/Vivant in hun hoofdstuk diversiteit.

Stedelijk loketpersoneel dat visueel en auditief contact heeft met burgers, mag geen teken van levensbeschouwing meer dragen”, zegt Kiki Vervloesem, woordvoerster van burgemeester Patrick Janssens (SP.A). ,,Geen hoofddoek meer voor iemand die aan een loket zit. Maar het kan dus wel dat er in de ruimte achter het loket nog ambtenaren zitten met een hoofddoek. Zij hebben immers geen verbaal contact hebben met burgers. Ook ambtenaren die enkel telefonisch contact hebben met klanten, mogen een hoofddoek dragen. Het moet dus om een combinatie van visueel en auditief gaan.”

Het hoofddoekverbod was tijdens de coalitiebesprekingen een van de moeilijke punten. In zijn boek Het beste moet nog komen… had Janssens al aangekondigd achter zo’n verbod te staan, maar Spirit en enkele allochtone SP.A- en CD&V-raadsleden hadden het erg moeilijk met het voorstel.

,,Tja, je ziet hoofddoeken op straat, je ziet ze aan de universiteit, maar op de arbeidsmarkt van de overheid kan het plots niet”, zegt Spirit-gemeenteraadslid Fauzaya Talhaoui. ,,Spirit staat hier niet achter, maar in onderhandelingen moet je soms water bij de wijn doen. Sommige coalitiepartners wilden zelfs een algemeen verbod op hoofddoeken invoeren. Het is nu een verbod op alle religieuze symbolen voor loketfuncties. Gezien de rest van het diversiteitsluik voor Antwerpen kunnen we daarmee leven.”

Afschrikken

Ook CD&V-gemeenteraadslid Nahima Lanjri is niet echt gelukkig met het verbod. Ze vreest dat de maatregelen allochtone vrouwen zullen afschrikken om bij de stad te solliciteren.

,,Door in dialoog te gaan met verenigingen moeten we sensibiliseren. Maar door al de negatieve aandacht die er nu al aan gegeven is, nemen we een slechte start. Ik vind niet dat dit in het bestuursakkoord moet staan. Waarom kon het niet in een reglement?”

De Federatie van Marokkaanse verenigingen reageert vernietigend. ,,Het irriteert ons mateloos dat de discussie over hoofddoeken te pas en te onpas wordt gevoerd als rookgordijn voor de echte problemen in de stad”, aldus Mohammed Chakkar van de federatie. ,,Er gaapt nog altijd een metersbrede kloof tussen de autochtone en de allochtone gemeenschap.”

 Wouter Verschelden Peter De Lobel29/11/2006

Advertenties