Schooluitstap naar Beringen eindigt in nachtmerrie

Beringen – Een groep joodse orthodoxe, ‘chassidische’ schoolkinderen werd tijdens een schooluitstap in Beringen-Mijn aangevallen door een groep buurtjongeren van Turkse afkomst. Het geweld deed zich donderdagavond voor, maar raakte pas nu bekend.

De joodse jongeren lopen school in het Antwerpse Belzer-schoolcomplex. Ze waren tijdens de uitstap van donderdag met 65 en werden begeleid door enkele volwassenen. De kinderen waren tussen 13 en 15 jaar. De groep reisde in twee autobussen en kwam uit het Nederlandse Valkenbrug. Daar hadden ze een sportactiviteit gehad. In Beringen-Mijn wilden de joodse kinderen vrijdag het mijnmuseum bezoeken en de mijnterril beklimmen. Ze wilden vrijdagmiddag vertrekken om voor het ingaan van de sabbat thuis te zijn.

De joden zouden logeren in het jeugdverblijfcentrum De Kompel. Toen ze daar donderdagavond rond 20.30 uur aankwamen en hun bagage en eten uitlaadden, werden ze met stenen bekogeld door jongeren uit de nabijgelegen mijncité. De chassidische joden zijn duidelijk herkenbaar aan hun sobere, zwarte kleding.

Volgens burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) waren de aanvallers jongeren van Turkse herkomst. Ze riepen antisemitische leuzen en gooiden de ruiten van het verblijf van de joodse groep in. De joodse kinderen vluchtten daarop de gang in omdat daar geen vensters zijn.

Volgens persverantwoordelijke Bart Kennes werd de Beringse politie rond 21.30 uur gealarmeerd. Een politiepatrouille snelde ter plaatse en kon met veel moeite de orde herstellen. Toch bleven Turkse jongeren bij het jeugdcentrum rondhangen, maar de overlast hield wel op. ,,De politie stelde een proces-verbaal op voor xenofobie en racisme. Toen de zaken gekalmeerd waren, besloten de joodse jongeren rond 23.30 uur met de bus naar Antwerpen terug te keren”, zegt Bart Kennes.

,,Politie in de fout”

Het Forum der Joodse Organisaties is ,,diep geschokt” en eist drastische maatregelen van de regering. Pinchas Kornfeld, ondervoorzitter van het Forum, zegt dat de joodse kinderen getraumatiseerd zijn door de ervaring. ,,De chassidische joden zijn vrome joden. Ze zijn absoluut geweldloos. Pas rond halftwee ’s nachts waren onze jongens hier in Antwerpen. Je kunt je voorstellen hoe ongerust hun ouders waren.”

Kornfeld is trouwens verbaasd dat het gaat om Turkse jongeren. ,,De joodse gemeenschap heeft nooit problemen gehad met de Turkse gemeenschap.”

Volgens Kornfeld werden de joodse kinderen naar huis gedwongen omdat de politie van Beringen hun veiligheid niet kon of wilde waarborgen. Burgemeester Mondelaers verwerpt die ,,zware beschuldiging”. Hij wijst erop dat zijn politie de dag nadien na intensief buurtonderzoek dertien stenengooiers heeft opgepakt. Elf van hen zijn minderjarig. Ze werden zaterdag voorgeleid bij het parket van Hasselt, maar daarna vrijgelaten. Ze zouden alternatieve straffen krijgen.

De stad Beringen heeft zich verontschuldigd tegenover de Antwerpse joden. Burgemeester Mondelaers is zwaar aangeslagen door het geweld. ,,In onze gemeente wonen mensen van wel vijftig nationaliteiten. Het samenleven is hier niet evident. Ik heb contact opgenomen met de school van die Antwerpse joden en hen verzekerd dat Beringen – ondanks dit geweld – een gastvrije gemeente blijft. Ik ga die joodse kinderen opnieuw uitnodigen. Ik zou dan willen dat de jongeren die hen hebben aangevallen contact met hen opnemen en zich verontschuldigen.”

Joost LONCIN

Advertenties