HLN UPDATE    In Sint-Niklaas hebben zich al 300 koppels ingeschreven voor de gezamenlijke trouwpartij. Ze zullen elkaar op woensdag 21 maart op de Grote Markt opnieuw of voor het eerst symbolisch trouw beloven. De actie komt er na de weigering van een aantal inwoners om door schepen Wouter Van Bellingen, een Sint-Niklazenaar van Afrikaanse komaf, gehuwd te worden. Het geval van openlijk racisme kwam uitgebreid in de pers en Van Bellingen kreeg veel sympathiebetuigingen. Met de steun van heel wat organisaties is onder de noemer ‘Sint-Niklaas gaat vreemd’ een feestprogramma in elkaar gebokst.Dessertenbuffet
Volgende week woensdag, op de internationale dag tegen racisme, kunnen koppels en masse hun trouwgeloftes afleggen. Ze worden door een fotograaf in hun trouwkledij vereeuwigd en kunnen aanschuiven op de Grote Markt voor een multicultureel dessertenbuffet. Daarna wordt er gedanst. Naar analogie met het tv-programma ‘Fata Morgana’ worden vijf uitdagingen aangegaan: de grootste trouwpartij, de grootste groepsknuffel, de grootste trouwfoto, het grootste dessertenbuffet en de grootste openingsdans.

Jeugdprogramma
De trouwpartij begint om 20 uur, maar het feest start eigenlijk al om 14 uur in de namiddag met een jeugdprogramma: springkastelen, muziek, sprookjes van duizend-en-één-nacht, graffiti, een magische speelbus… In de vooravond kruipt onder meer Axl Peleman op het podium, alsook ‘The African Stage’ en stand-up comedian Uwamungu Cornelis (Mongo). Klap op de vuurpijl is natuurlijk de massale en vooral diverse trouwerij, weten de organisatoren van ‘Sint-Niklaas gaat vreemd’. “Iedereen is welkom in zijn of haar (traditionele) huwelijkskledij, of als ze nog niet getrouwd zijn, in feesttenue. De Sint-Niklase schepen van burgerzaken zal dan een symbolische huwelijksceremonie voltrekken voor alle mensen die wél door de schepen gehuwd willen worden en die verder kijken dan een huidskleur.” (belga/hln)

Advertenties