In Frankrijk is het racistisch geweld vorig jaar met tien procent afgenomen ten opzichte van 2005, maar bijna de helft van de Fransen (48 procent) vindt dat er teveel immigranten zijn in het land. Dertig procent noemt zichzelf racistisch, zo blijkt uit een rapport dat morgen aan de regering wordt overhandigd.Geweld
“Het jaar 2006 kenmerkte zich door een daling met tien procent van het globaal racistisch en xenofoob geweld. Er waren aldus in in totaal 885 racistische, xenofobe en antisemitische acties en bedreigingen (tegen 974 in 2005)”, aldus de Nationale Adviescommissie inzake de Mensenrechten (CNCDH) in een rapport dat morgen verschijnt naar aanleiding van de Internationale Dag tegen het Racisme.
Niettemin blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van binnenlandse zaken dat er in 2006 541 antisemitische gewelddaden en bedreigingen waren tegen 508 het jaar tevoren, of een stijging met zes procent, zegt de adviescommissie die zich zorgen maakt over een toename met 35 procent van gewelddadige antisemitische daden.

Racist
Uit een peiling ten behoeve van het rapport blijkt dat dertig procent van de bevraagden zich racist noemt, tegen 33 procent in 2005. Bijna de helft (48 procent) van de Fransen meent dat er te veel immigranten in Frankrijk zijn, wat zeven procentpunt minder is dan het jaar tevoren.

Niet minder dan 58 procent denkt dat “bepaald gedrag soms racistische reacties kan verrechtvaardigen”, terwijl 39 procent het tegendeel meent.

Niettemin erkent de publieke opinie de positieve bijdrage van de immigranten aan de economie en de Franse cultuur. (afp/belga)

Advertenties