De wet die schijnhuwelijken strafbaar maakt, blijft voorlopig dode letter. Ruim een jaar nadat de wet van kracht is geworden, heeft nog geen enkele Belgische rechter een veroordeling uitgesproken. CD&V-Kamerlid en experte Nahima Lanjri vreest dat het verhoopte afschrikkingseffect zo uitblijft en vraagt meer ondersteuning voor de parketten om harder op te treden tegen schijnhuwelijken.

De wet op de schijnhuwelijken, die op 21 februari 2006 in het Staatsblad verscheen, viseert huwelijkspartners die enkel willen trouwen om aan een Belgisch verblijfsstatuut te geraken. De wet voorziet boetes tot 500 euro en/of gevangenisstraffen die variëren van vijftien dagen tot een jaar voor de meest flagrante gevallen.

Ruim een jaar nadat de wet van kracht is geworden, is het echter nog geen enkele keer tot een daadwerkelijke veroordeling gekomen. Niet elk parket in ons land is even sterk bezig met de problematiek van de schijnhuwelijken, maar ook parketten die wel bijzonder actief zijn in de strijd tegen schijnhuwelijken brengen de wet voorlopig niet in de praktijk. (belga)

Advertenties