De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Jean Demannez, heeft gezegd dat hij een ontmoeting wil met de vertegenwoordigers van de Koerdische en Turkse gemeenschap om zo de gemoederen te bedaren. Afgelopen weekend kwam het in Sint-Joost-ten-Node tot rellen nadat in de nacht van zaterdag op zondag een Koerdisch cultureel centrum in brand was gestoken.

Twee weken geleden ontmoette de burgemeester nog een delegatie Koerden. Volgens hem waren er toen geen aanwijzingen van spanningen tussen de twee gemeenschappen. Het is al sinds 1998 geleden dat er in de gemeente nog incidenten tussen Koerden en Turken waren, aldus de burgemeester. “Problemen uit het verleden mogen de 152 nationaliteiten in Sint-Joost-ten-Node niet beletten om in vrede samen te leven”, vindt hij.

De gemeente zal de Koerdische gemeenschap helpen om een nieuw onderkomen te vinden voor het cultureel centrum. Het centrum is door de brand ontoegankelijk. Drie families, twee Koerden en één Pool, die boven het centrum woonden, moesten omwille van de rookoverlast geëvacueerd worden. Zij zullen vannacht weer naar huis kunnen. De komende dagen zal de politie in de buurt wel nog een extra oogje in het zeil houden. (belga/hln)

Advertenties