Zestig procent van de mannen van Turkse origine vindt zijn huwelijkspartner in Turkije. Slechts 25 procent van de Turken in Limburg trouwt met een meisje dat hier is opgegroeid. De keuze voor een partner uit Turkije is wel aan het dalen. Bij Turkse vrouwen zakt dit van bijna 80 procent naar 60 procent, bij de mannen van 73 naar 60 procent. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt.

Limburgers van Turkse origine trouwen graag met iemand uit Turkije. Dat is ook zo in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Eén van de redenen is dat de meisjes de jongens van hier te traditioneel vinden. En de jongens vinden de meisjes dan weer te westers. Dus zoeken ze alletwee liever een partner in Turkije.

De conclusies zijn gebaseerd op de koppels die op 1 januari 2004 in Vlaanderen woonden en waarvan één van de partners van Turkse afkomst is. In het totaal gaat het om 19.251 koppels voor heel Vlaanderen. Geen enkele van de ondervraagden zegde dat hij of zij door hun ouders werd verplicht om te huwen met iemand uit Turkije. (belga)

Advertenties