Nicolas Sarkozy heeft de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen met een ruime marge gewonnen van Ségolène Royal. Sarkozy behaalde – op basis van alle binnen Frankrijk uitgebrachte stemmen, de stemmen die werden uitgebracht door Fransen in het buitenland zijn nog niet verwerkt – 53,06 procent van de stemmen. Ségolène Royal haalde 46,94 procent van de stemmen Royal feliciteerde Sarkozy al met zijn overwinning.


Cécilia Sarkozy was zondag de grote afwezige op de dag dat haar echtgenote Nicolas werd gekozen tot de nieuwe president van Frankrijk. De 49-jarige was niet aanwezig toen de centrumrechtse politicus ging stemmen in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Ook zat ze niet met hem in de auto toen hij door Parijs werd gereden op weg naar zijn overwinningstoespraak.
Sarkozy (52) had wel zijn twee zonen uit zijn eerste huwelijk en Cecilia’s dochters uit haar eerste huwelijk bij zich. Sarkozy trad in 1996 met Cécilia in het huwelijk. Een jaar later kregen zij een zoon, Louis. Hun huwelijk verliep vervolgens turbulent. Vrienden lieten voor de verkiezingen evenwel weten dat zij, bij een overwinning, samen met hem in het Elysee-paleis zou gaan wonen. Ze daagde uiteindelijk pas laat in de avond op om op de Place de la Concorde de viering van Sarkozy mee te maken.

Royal zet de strijd voort
Ségolène Royal dankte ook haar kiezers. Ze zei verheugd te zijn over de hoge opkomst. Royal riep haar aanhangers op gemobiliseerd te blijven. Zij herinnerde eraan dat er in de toekomst nieuwe verkiezingen worden gehouden: “Ik zet de strijd voort.” Royal beëindigde haart korte toespraak voor haar aanhangers met de klassieke woorden: “Leve de Republiek! Leve Frankrijk!”.

Franse ‘tuig’
De Fransen verkiezen dus de harde lijn van Sarkozy en de economische hervormingen die de kandidaat van de rechtse UMP ‘rupture’ noemt boven de belofte van Royal van een vriendelijk Frankrijk met een sterke verzorgingsstaat. Door de scherpe tegenstelling tussen ‘Sarko’ en ‘Ségo’ is de opkomst, net als in de eerste ronde, erg hoog.

Relletjes
De politie was massaal op de been, om rellen te voorkomen. Ze achtte de kans groot dat het ‘tuig’ in de Parijse voorsteden, zoals Sarkozy de jongeren noemt die eind 2005 Parijs wekenlang terroriseerden, hun ongenoegen over de overwinning van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken zouden ventileren.

De Parijse politie moest traangasgranaten afschieten op stenengooiende demonstranten in het centrum van Parijs. Op het Place de la Bastille, waar aanhangers van de verliezende Ségolène Royal bijeen waren gekomen, staken demonstranten een beeltenis van Sarkozy in brand. Zwaaiend met zwarte en rode anarchistische vlaggen scheurden zij ledematen van de pop en vertrapten het.

Mediterraanse Unie
In zijn eerste speech beloofde Sarkozy zijn verkiezingsbeloften waar te maken, maar hij reikte ook een hand aan links. “Ik heb respect voor mevrouw Royal en dat betekent dat ik respect heb voor iedereen die voor haar gestemd heeft en die in haar ideeën gelooft. Dat is mijn plicht als president: respect tonen voor elke Fransman.” Sarkozy haalde ook de smeerolie boven naar wat hij “nos amis Américains” noemde. “Zij moeten weten dat vanaf nu Frankrijk weer zal klaarstaan om hen te helpen wanneer ze dat vragen”. De kersverse president haalde ook opnieuw zijn idee van een soort Mediterraanse Unie boven, waarin alle landen rond de Middellandse Zee deel van kunnen uitmaken. “Europees of Noordafrikaans, dat maakt niet uit.”(hln)

Advertenties