Première film Wilders mogelijk in Het Land van Maas en Waal

LAND VAN MAAS EN WAAL (APN) – De film van Geert Wilders over de islam zou volgens welingelichte bronnen binnenkort in Het Land van Maas en Waal in première gaan.

Wilders legt momenteel de laatste hand aan de film waarmee hij aan wil tonen tot welke excessen en gruwelijkheden de letterlijke interpretatie van Koranteksten kan leiden. Professor Dr. Bob Smalhout schreef vandaag in het dagblad De Telegraaf dat de overheid al maandenlang in paniek zou zijn: “men lijkt zich koortsachtig voor te bereiden op een calamiteit die het midden houdt tussen een atoomramp en een wereldoorlog.”

Tegenfilm
Het tegendeel lijkt het geval. De Nederlandse overheid zou in het grootste geheim in samenwerking met de Arabische Europese Liga (AEL) een tegenfilm willen uitbrengen op de dag dat de Koranfilm van Geert Wilders uit komt. Abdou Bouzerda van de Nederlandse tak van de AEL kondigde die tegenfilm recent al aan in de actualiteitenrubriek NOVA.

Samenwerking
De AEL wil in deze film de andere kant van de Koran en de islam laten zien en de Nederlandse overheid op haar beurt zou de effecten van de film van Wilders willen ‘neutraliseren’. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken zou de samenwerking met de AEL hebben gezocht om zo, samen met Bouzerba, het publieke debat een faire kans te geven en ongeregeldheden te voorkomen.

De Staatssecretaris zei eerder in NOVA al bereid te zijn om met zijn achtergrond en kennis van de Arabische taal zonodig in moslimlanden tekst en uitleg te geven over de film van Wilders en waarom die vertoond mag worden. „Als er een beroep op me wordt gedaan, zal ik dat zeker doen”, aldus Aboutaleb, maar blijkbaar wenst hij het zekere voor het onzekere te nemen en werd de de dialoog gezocht met de AEL.

Dubbele première
Naar verluidt zou op de eerste dinsdag van april de film van Wilders tegelijk met de tegenfilm van de AEL worden uitgebracht in Het Land van Maas en Waal. Op deze wijze zouden volgens het nu uitlekte plan, dat door Sociale Zaken werd voorbereid in samenwerking met het Ministerie van Defensie, de emoties in Nederland en daarbuiten het best beteugeld kunnen worden.

Oefeningen
Onder de zogeheten noemer “White 4Lock” vinden binnenkort al oefeningen en voorbereidingen in het gebied plaats. De acties zullen worden ondersteund door zo’n duizend militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en worden vanaf 21 januari in Het Land van Maas en Waal gehouden. In de vierhoek die begrensd wordt door Wezep-Nijmegen-Utrecht-Huizen vinden dan al konvooiverplaatsingen voor een andere oefening plaats, maar de oefeningen in Maas en Waal zouden naar nu blijkt een geheel ander karakter hebben. De verplaatsingen gaan allemaal over de openbare weg en onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee. Steden en dorpen worden zoveel mogelijk vermeden. Bij een aantal verplaatsingen worden de konvooien begeleid door Cougar- en Chinooktransporthelikopters.

Ideale locatie
Een anonieme woordvoerder van Defensie bevestigde dat, door de première in Land van Maas en Waal te laten plaatsvinden, een maximale beheersing van excessen inderdaad mogelijk is: “Het Land van Maas en Waal wordt begrensd door twee grote rivieren en is slechts via een klein aantal toegangswegen bereikbaar. De pontveren over de Maas en de Waal zijn ook relatief eenvoudig te controleren. Daarmee is het een ideaal gebied voor deze dubbele première. Daarnaast heeft de bevolking van Het Land van Maas en Waal al tijdens de evacuatie in 1995, de watersnooddreiging, blijk gegeven zeer gedisciplineerd te zijn. Ruim 250.000 mensen evacueerden toen binnen zeer korte tijd zonder dat er ook maar sprake was van enig probleem.”

De gemeenten in het Land van Maas en Waal en de bioscoopdirecties waren zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Overige berichten: www.nieuwsuitmaasenw…

Preview van de tegenfilm: Geert Wilders – The Movie: tinyurl.com/37pre7