. Zoniet, heeft de 46-jarige vlotte en briljante politicus nog recht op heel wat herkansingen.

Een enkele, maar dan wel daverende toespraak op de Nationale Conventie van de Democratische partij in Boston in 2004 maakte de naam Barack Obama tot een begrip.
(Belga)

De totaal onbekende veertiger verstomde de zaal en de media met een  warm pleidooi voor sociale rechtvaardigheid in de VS, een einde aan de oorlog in Irak en een oproep tot eenheid achter de Amerikaanse waarden.

Een halfjaar later werd de “zwarte parel” van de Democratische partij verkozen tot senator en werd hij de enige kleurling in de hoge vergadering.

Toen was het niet langer de vraag OF, maar wel WANNEER Obama naar het Witte Huis zou mikken.

De bekende tv-presentatrice Oprah Winfrey heeft haar landgenoten openlijk opgeroepen om voor Obama te stemmen. Mogelijk geeft dat hem dat extra duwtje in de rug dat hij nodig heeft.

Of hij nu slaagt of niet, het feit dat Obama een ernstig kandidaat is, toont aan dat Amerika heel wat veranderd is. Het racisme van “Mississippi Burning” ligt nu wel echt ver achter ons.

Kleur in het Witte Huis?

Obama is het kind van een blanke Amerikaanse moeder en een zwarte student uit Kenia. Hij groeide op in Hawaii en Indonesië nadat zijn moeder hertrouwd was met een Indonesische man.

Gericht op de wereld is hij als senator erg actief op het vlak van  buitenlands beleid, ontwapening, veiligheid en sociale thema’s zoals onderwijs, gezondheidszorg en burgerrechten. Hij heeft ook bijna evenveel campagnegeld als zijn rivale Hillary Clinton.

Obama doet denken aan de zwarte president Palmer uit de populaire tv-serie “24“, maar mikt zowel op zwarte, gemengde als blanke stemmen en stelt zichzelf voor  als symbool van de Amerikaanse mix.

Detail: Obama is via zijn moeder verwant aan Jefferson Davis, de president van de Confederatie van zuidelijke staten, die tijdens de Burgeroorlog (1861-65) vocht voor de slavernij.

Jos De Greef

Advertenties