Vandaag vielen er nog acht doden na een aanslag op een minibus.

In de zuidelijke havenstad Karachi in Pakistan zijn 600 zelfmoordstrijders in opleiding, ontplooid om de veiligheidstroepen te treffen. Dat zegt een mediarapport. Twee topmilitanten van Jundallah (Leger van God), een Soennitische Pakistaanse moslimorganisatie met nieuwe banden met het al-Qaida terreurnetwerk, werden vorige week gearresteerd na een schietpartij met de Pakistaanse politie in Karachi. Ze vertelden de politie dat de meeste zelfmoordstrijders voormalige studenten waren van de radicale Rode Moskee in Islamabad, aldus de krant de Daily Times.

In juli 2007 bestormden veiligheidstroepen de Rode Moskee in Islamabad (noorden) en de aan de moskee verbonden Koranschool, om een einde te stellen aan de verschansing van honderden gewapende militanten die zich ruim een week ophielden in de moskee. Ze eisten de invoering van de sharia in Pakistan, het islamitische rechtssysteem. Meer dan 110 mensen kwamen om in de bestorming van de moskee tijdens ‘Operatie Stilte’, honderden anderen konden ontvluchten.

“De 600 militanten zijn mentaal voorbereid en getraind om zelfmoordaanslagen uit te voeren” vertelden Jundallah-leden Qasim Tori en Danish (Dalha) aan de politie, aldus het rapport. De militanten bekenden volgens het rapport ook buitenlandse banken te hebben beroofd om hun operaties te financieren. Pro-Talibanmilitanten worden verantwoordelijk geacht voor de dood van meer dan 700 mensen tijdens meer dan 50 zelfmoordaanslagen in Pakistan in 2007. Vele werden uitgevoerd als vergelding voor de bestorming van de Rode Moskee. (afp/adv)

Advertenties