De ramadan, de vastenmaand voor moslims, is in België maandag begonnen. Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang, van zonsopgang tot zonsondergang, niet eten, drinken, roken of seks hebben.

De ramadam is de negende maand van de islamitische maankalender. Het vasten wordt aanzien als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. De ramadan is de maand van bezinning.

Ramadan Moebarak!

Ramadan Moebarak!

Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam (de meest fundamentele religieuze verplichtingen van elke moslim). De andere zuilen zijn de geloofsbelijdenis, de rituele gebeden, het geven van aalmoezen en de pelgrimstocht naar Mekka.

Na een dag vasten volgt een gebed en de iftar-maaltijd. Na de iftar is het gebruikelijk dat men familie en vrienden gaat bezoeken.

Sommige moslims zijn vrijgesteld van vasten. Het gaat om zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, zwaar zieken, bejaarden, mensen die werken of examen hebben.

Het is wel de bedoeling dat zij de niet-nageleefde vasten inhalen tijdens de weekends dat de ramadan voorbij is. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest

Advertenties